Beslenme

Tuzun Faydaları, Zararları, Hangi Tuz Ne Kadar Faydalı?

Tuz, vücudumuz için hayati bir mineraldir. Ancak tuz alımını aşırıya kaçırmak, sağlığımızı olumsuz etkiler. Tuzun faydaları ve zararları nelerdir? Hangi tuz çeşitleri vardır ve bunlar hakkında neler bilmeliyiz? Bu soruların cevaplarını sizin için derledik.

Tuzun Faydaları:

  • Tuz, vücuttaki sıvı dengesini korur, sinir iletimine ve kas kasılmasına katkı sağlar.
  • Tuz, iyot içerdiği için tiroid hormonlarının üretimine destek olur. Bu hormonlar, büyüme, gelişme ve metabolizmayı düzenler.
  • Tuz, solunum yolu hastalıklarında zararlı bakterilerin sayısını azaltabilir, insülin değerinin düşmesine yardım edebilir, aşırı balgam üretimini önleyebilir.

Tuzun Zararları:

  • Tuz, kan basıncını yükselterek hipertansiyona, kalp ve damar hastalıklarına, inmeye yol açabilir.
  • Tuz, böbreklerde su tutulmasına ve böbrek fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. Böbrek hastalıkları olan kişilerin tuz alımını sınırlaması gerekir.
  • Tuz, kemik erimesine (osteoporoz) sebep olabilir. Çünkü fazla tuz tüketimi, kalsiyumun idrarla atılmasını artırır.
  • Tuz, mide kanseri riskini artırabilir. Çünkü fazla tuz mide asidini yükseltir ve mide mukozasına zarar verir.
  • Tuz, kilo alımına katkıda bulunabilir. Çünkü fazla tuz iştahı açar ve suyu tutarak ödeme neden olur.

Tuz Çeşitleri:

Sofra tuzu: En yaygın kullanılan tuz çeşididir. İnce öğütülmüş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya edilmemiş işlenmiş tuzdur. Saf hâldeyken %40 sodyum ve %60 klorür iyonlarından oluşur. İyotlu ve iyotsuz olarak iki çeşidi vardır.

Kaya tuzu: Yeraltında katı halde bulunan tuzdur. Mineral bakımından zengindir. Demir, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller içerir. Himalaya tuzu da bir çeşit kaya tuzudur. Pembe renklidir ve 84 farklı element barındırır.

Deniz tuzu: Deniz suyunun buharlaştırılmasıyla elde edilen tuzdur. Rafine edilmediği için diğer mineralleri de içerir. Farklı renklerde olabilir. Örneğin Havai deniz tuzu siyah veya kırmızı renklidir.

Göl tuzu: Tuzlu göllerden elde edilen tuzdur. Gri renklidir ve yapısı büyüktür. Genellikle hamur işlerinde kullanılır.

Çeşnili tuz: Baharat ve limonla bir araya getirilmiş tuzdur. Mangalda pişirilecek et yemeklerinde ve risotto gibi farklı tatlar vermek istenilen yemeklerde kullanılır.

LEAVE A RESPONSE

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir