Beslenme

Yumurta Sarısındaki 10 Temel Vitamin

Pişirmesi kolay olmasından tutun da doyurucu bir yiyecek olmasına kadar yumurta herkesin tercihidir. İdeal bir kahvaltı seçeneğidir ve insanlar kahvaltıda bir veya iki yumurta yemeyi çoğunlukla tercih ederler. Besin açısından zengin bir gıda olmasına rağmen yumurta, özellikle de yumurta sarısı tartışmalara konu oluyor. Birçok kişi yumurta sarısını sağlıksız yağlarla dolu olduğunu düşünerek atıyor. Ancak birçok doktor bu efsaneye karşı çıkıyor. Yumurta sarısı, 10 temel vitamin de dahil olmak üzere farklı besin türleri açısından zengindir. Bir yumurta vitamin açısından o kadar zengindir ki, sadece iki yumurta yemenin vitamin ihtiyacının %30’unu karşıladığı düşünülmektedir.

A Vitamini (Retinol)

Yumurta sarısı, retinada görsel pigmentlerin üretimini destekleyen ve gece körlüğü ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı korunmaya yardımcı olan A vitamininin aktif formu olan retinol içerir. 100 gram yumurta 1.442 IU A vitamini içerir Yeterli A vitamini alımı, bağışıklık sistemi fonksiyonu için de çok önemlidir, bağışıklık hücrelerinin büyümesini ve farklılaşmasını teşvik eder ve enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.

D Vitamini (Kolekalsiferol)

Yumurta sarısı, özellikle yumurtalar D vitamini ile zenginleştirilmiş bir diyetle beslenen tavuklardan elde edildiğinde doğal bir D vitamini kaynağıdır. 100 gram yumurta 218 IU D vitamini içerir. Optimal kemik yoğunluğunu korumak, osteoporoz ve kırık riskini azaltmak ve bağışıklık sistemi fonksiyonunu desteklemek için yeterli D vitamini alımı gereklidir.

E Vitamini (Tokoferoller ve Tokotrienoller)

Yumurta sarısı, kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesi ve kronik hastalık riskinin azalmasıyla bağlantılı olan alfa-tokoferol dahil olmak üzere çeşitli E vitamini formları içerir. 17 gram yumurta sarısı 0.439 mg E vitamini içerir E vitamini ayrıca cilt sağlığını destekler, hücre yenilenmesini destekler ve UV kaynaklı hasara ve erken yaşlanmaya karşı korur.

K Vitamini (Filokinon ve Menakinonlar)

Yumurta sarısı, pıhtılaşma faktörlerinin aktivasyonuna katkıda bulunan ve kanın uygun şekilde pıhtılaşmasını sağlayan filokinon formunda K vitamini içerir. 17 gram yumurta 0.119 mcg K vitamini içerir Kemik yoğunluğunu korumak, kırık riskini azaltmak ve kardiyovasküler hastalığa yol açabilecek arterlerin kireçlenmesini önlemek için yeterli K vitamini alımı gereklidir.

B2 Vitamini (Riboflavin)

Yumurta sarısı, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve sağlıklı cilt, göz ve sinir sisteminin korunması dahil olmak üzere çeşitli metabolik süreçlerde yer alan zengin bir riboflavin kaynağıdır. Bir büyük yumurta sarısı vücuda 0.090 mg B2 Vitamini sağlayabilir. Yorgunluk, halsizlik ve cilt bozuklukları gibi semptomlara yol açabilecek eksiklikleri önlemek için yeterli riboflavin alımı esastır.

B6 Vitamini (Piridoksin)

Yumurta sarısı, serotonin, dopamin ve gama-aminobütirik asit (GABA) gibi nörotransmiterlerin sentezinde kritik bir rol oynayan B6 vitamininin aktif formu olan piridoksin içerir. Bir yumurta sarısı tüketiyorsanız, vücudunuza 0.060 mg B6 Vitamini sağlıyorsunuz. Bilişsel işlevi sürdürmek, ruh hali düzenlemesini desteklemek ve depresyon ve anksiyete gibi durumların riskini azaltmak için yeterli B6 vitamini alımı gereklidir.

B12 Vitamini (Kobalamin)

Yumurta sarısı, esas olarak hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan ve sinir sağlığının ve bilişsel işlevin korunmasında çok önemli bir rol oynayan doğal bir B12 vitamini kaynağıdır. Bir yumurta sarısında bulunan B12 vitamini miktarı, 0.332 mcg olan B6 vitamini miktarının yarısı kadardır. Yorgunluk, halsizlik, karıncalanma hissi ve bilişsel bozukluk gibi semptomlara yol açabilecek eksiklikleri önlemek için yeterli B12 vitamini alımı gereklidir.

Folat (B9 Vitamini)

Yumurta sarısı, hamilelik sırasında fetal gelişimi desteklemek ve nöral tüp defekti riskini azaltmak için çok önemli olan B9 vitamininin doğal formu olan folat içerir. 60 gram yumurta vücuda 80 mcg’ye kadar folat sağlayabilir. Yeterli folat alımı genel sağlık ve esenlik için önemlidir, çünkü eksiklikler anemiye, doğum kusurlarına ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına neden olabilir.

Pantotenik Asit (B5 Vitamini)

Pantotenik asit, enerji metabolizması ve yağ asitleri, kolesterol ve steroid hormonlarının üretimi için gerekli olan koenzim A’nın (CoA) sentezinde rol oynar. Yumurta sarısı, karbonhidratların ve yağların enerjiye dönüştürülmesini destekleyen ve sağlıklı cilt, saç ve tırnakların korunmasına yardımcı olan pantotenik asit içerir.

B8 Vitamini veya İnositol

Yumurta, doğurganlık için gerekli bir vitamin olan B8 vitamini içerir. İnositol olarak da bilinen B8 vitamini, B vitamini kompleksinin bir üyesidir. Hücre sinyalizasyonunda, sinir iletiminde ve lipid metabolizmasında çok önemli bir rol oynar. İnositol ayrıca fındık, fasulye, meyve ve tahıl gibi gıdalarda doğal olarak bulunur.

LEAVE A RESPONSE

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir